Home DIVÈRSES LAS MAPAS D’IGN S’OBRISSON A L’OCCITAN
LAS MAPAS D’IGN S’OBRISSON A L’OCCITAN
0

LAS MAPAS D’IGN S’OBRISSON A L’OCCITAN

0

Lo Congrès de la Lenga Occitana e l’Institut Geografic Nacional francés an signat una convencion per armonizar los noms de luòcs de las mapas IGN.

Caliá corregir la toponimia de las mapas d’IGN.

Lo Congrès permanent de la lenga occitana oficializèt sa collaboracion amb l’Institut Geografic Nacional (IGN) francés, per la signatura d’una convencion lo 28 de novembre. Apuèi la Catalonha, lo País Basco, e la Corsega, es ara l’Occitania lingüistica, siasque 32 departaments occitanofòns, qu’endralha.

Una tòca necessària

L’objectiu ? La correccion ortografica dels noms de luòcs (toponims) de las mapas IGN. Ara, la grafia dels noms de luòcs es, de bias sistematic, fondada sul francés. Tre 1981, lo Conselh d’Euròpa preconizava « l’adopcion progressiva, ailà ont cal e amassa amb lo nom vengut mai utilizat, de las formas drechas de la toponimia, segon la lenga originala de cada territòri ».

Lo temps es vengut d’o corregir e Carole Delga, la presidenta de la Region Occitània a naturalament menat son sosten a aquel projècte e brembat que la Region d’Occitània serà exemplara en matèria de visibilitat de la lenga occitana, mès tanben de la lenga catalana. Es doncas logicament qu’aquela signatura se debanèt a l’Ostal de Region pendent las jornadas regionalas al servici del desvolopament dels territòris que las tematicas principalas n’èran la toponimia e la preséncia de la lenga occitana dins la societat e l’entrepresa.

Una cronica de Jean-Claude Tournou-Bergonzat

Fònt : Journal de la Région Occitanie/Pyrénées-Méditerranée Febrièr 2020.

Christian Andreu Nasquèt a Barcelona en 1972, estudièt jornalisme a l’Universitat Autonòma de Barcelona e son especialitat es la politica internacionala. Parla uech lengas dont l'occitan. A publicat lo libre Art i Lletres a Horta-Guinardó e a collaborat totjorn amb de jornals catalans, bascos e occitans coma La Veu del carrer, El Punt, Egin, A vòste e Jornalet. Es maridat, a dos enfants, Jana e Roger, e demòra a Reus.